Vilka länder har drabbats av Coronaviruset?

Coronaviruset är ett virus som tagit världen med storm. Det började med några få fall som diskutabelt kunde knytas till en fiskmarknad i Kina men det tog inte lång tid innan sjukdomen började sprida sig över världen. I dagsläget finns det sjuka personer på i stort sett alla världsdelar och många är rädda för att bli sjuka. Men i vilka länder finns viruset och hur kan man skydda sig?

Var finns Coronaviruset?

De allra flesta som är sjuka i viruset finns i Kina men även Japan och Sydkorea har många drabbade. Det finns också flera insjuknade i USA, Storbritannien, Frankrike och även ett bekräftat fall i Sverige. Många länder har provtagit hundratals personer och eftersom viruset klassas som allmänfarligt ska bekräftad smitta alltid meddelas och personen ska sedan isoleras. Många personer har evakuerats ur kinesiska städer, samt från fartyg som drabbats av viruset och de personerna ska hålla sig i hemkarantän i minst 14 dagar. I andra länder finns ännu strängare regler än de som gäller i Sverige.

Länder med bekräftade fall av Corona virus

LandAntal smittade
Afghanistan1
Australien23
Belgien1
Bahrain1
Egypten1
Filippinerna3
Förenade Arabemiraten13
Finland1
Frankrike12
Indien3
Iran64
Irak1
Israel2
Italien219
Japan147 och 691
Kambodja1
Kanada10
Kina77 239
Kuwait3
Libanon1
Malaysia22
Nepal1
Oman2
Ryssland2
Singapore89
SydKorea833
Spanien2
Sri Lanka1
Sverige1
Taiwan28
Thailand35
Tyskland16
Storbritannien13
USA35
Vietnam16

Källa: Al-jazeera, BBC och CNN

Att skydda sig mot smittan

I Sverige menar man att risken för att smittas är låg. Det finns dock inte några garantier för att man inte kommer att smittas. Men det finns sätt att skydda sig på. Många väljer att använda andningsskydd när de går ut, eller om de riskerar att träffa smittade personer. Att tänka på är då att man använder sig att ett skydd med så kallad P3 klassning. Andra andningsskydd är inte tillräckligt effektiva för att hålla viruset ute. Det är också viktigt att tvätta händerna. Om man känner sig sjuk och har varit i Kina eller om man varit i kontakt med någon därifrån bör man kontakta sjukvården via telefon. Om man undviker att åka till en vårdcentral kan personerna i väntrummet skyddas mot smitta. Genom att sjuka personer isoleras kan man förhindra att viruset sprider sig till fler länder.

Lämna ett svar