Svenskar i topp när det kommer till att försäkra sina hundar

Under Corona-pandemin är det allt fler svenskar som väljer att bli hundägare. Mer distansarbete och en semester hemma i Sverige har visat sig vara ett bra tillfälle för många att skaffa en ny familjemedlem. Många uppskattar dessutom det sällskap som en hund ger i osäkra och isolerade tider. Men svenskar är sedan tidigare ett hundälskande folk och ser dessutom till att försäkra sina fyrbenta vänner i större utsträckning än i många andra länder. Det här är en trend som håller i sig och som troligtvis kommer att fortsätta framöver – svenskar är måna om att ta hand om sina husdjur.

9 av 10 hundar försäkrade

Försäkringsbolaget Agria, som är specialiserade på djurförsäkringar, gjorde tillsammans med Novus och Royal Canin en undersökning 2017 där de konstaterade att allt fler väljer att skaffa hundar och katter. Dessutom väljer allt fler av de som har husdjur att försäkra dem. Undersökningen visar att av de cirka 881 000 hundar som fanns registrerade i Sverige hade 9 av 10 en veterinärvårdsförsäkring. Andra kartläggningar visar att över 80% hundägarna i Sverige har tecknat en hundförsäkring för sina husdjur. Det här är unika siffror internationellt sett – ingen annanstans i världen är hundar så välförsäkrade som här. Jämförelsevis är till exempel bara 2% av hundar i USA försäkrade trots att veterinärkostnaderna är ännu högre i det stora landet i väst. I Sverige går det att som billigast teckna en hundförsäkring för 57 kr per månad enligt hundforsakring.se.

Svenska hundar blir allt äldre

Att svenskarna är noggranna med att försäkra sina hundar är ett bevis på att vi värderar dem högt. Det här reflekteras också i att vi ofta tar dem till veterinären när de blir sjuka. Eftersom djurvården i Sverige dessutom håller hög kvalitet blir våra husdjur blir allt äldre vilket kan ses som ett resultat av både god omvårdnad, hög kvalitet på vården och den höga försäkringsgraden. En bra djurförsäkring täcker större delar av veterinärkostnad och mediciner vilket möjliggör bra vård för husdjuren. För hundägare som inte har försäkring kan ett veterinärbesök bli väldigt dyrt. Till exempel kostar det cirka 20 000 kronor att behandla en hund som har satt i sig en strumpa eller något annat olämpligt som fastnar i tarmen.

Så mycket kostar det att försäkra hunden

Vad det kostar att försäkra hunden beror på många olika faktorer som exempelvis hundens ålder, ras, självrisk och vad som ingår i försäkringen. Det går att försäkra en hund från cirka 1500 kronor per år hos det populäraste försäkringsbolag för djur – Agria. Då rör det sig om en miniförsäkring som täcker det mest nödvändiga. Deras vanligaste försäkringsalternativ för hundar kostar cirka 3500 kronor men då ingår både medicin och rehab vid behov oavsett hur gammal hunden är. Det finns även dyrare försäkringar som ger högre belopp vid skador eller sjukdom.

Lämna ett svar