Sveriges sju rikaste kommuner

Undrar du över vilka kommuner som har rikast invånare? Här hittar du de sju kommuner med högst medianinkomst.

7. Lidingö

På plats nummer sju hittar vi Lidingö kommun med en medianinkomst på 333 557 kronor. Lidingö är en tätort till Stockholm och kallas ibland för hälsans ö och har högst andel grönyta av alla tätorter. På Lidingö bor enligt egna siffror nästan 50 000 människor och att köpa en villa här kostar oftast mer än 10 miljoner kronor.

6. Vaxholm

Sjätte plats innehavs av Vaxholms kommun som ligger alldeles norr om Lidingö. Vaxholms kommun är till ytan en stor del av Stockholms skärgård med sina 70 öar och området präglas av kustnära mindre samhällen. Här på Vaxholm har invånarna en medianinkomst på 334 287 kronor och det går att köpa en normalstor villa för ungefär 7 miljoner kronor.

5. Ekerö

Plats nummer fem innehavs av Ekerö kommun som är en tätort i västra Stockholm. Ekerö kommun består av 140 öar, kobbar och skär i Mälaren. På Ekerö har invånarna en medianinkomst på 334 612 kr och här kan man köpa en normalstor villa för ungefär 5 miljoner kronor.

4. Nacka

Nacka kommun är Sveriges fjärde rikaste kommun och området gränsar till Stockholms innerstad. Hit går också saltsjöbanan som med tåg som går var tionde minut tar dig snabbt in till centrala Stockholm. I Nacka kommun har invånarna en medianinkomst på 335 512 kr.

3. Lomma

På fjärde plats hittar vi den enda kommunen i listan som inte är en tätort till Stockholm, nämligen skånska Lomma kommun. Kustnära Lomma är en tätort till både Malmö och Lund och har drygt 12 000 invånare. I Lomma kommun är medianinkomsten 340 922 kr och här kostar en normalstor villa ungefär 5 miljoner kronor.

2. Täby

Sveriges näst rikaste kommun sett till medianinkomst är Stockholmstätorten Täby kommun som gränsar till Vaxholms kommun. I Täby kommun bor ca 70 000 människor och området har varit bebott ända sedan bronsåldern. Invånare i Täby kommun har en medianinkomst på 351 196 kr och en normalstor villa kostar ungefär 6 miljoner kronor.

1. Danderyd

Sveriges rikaste kommun med en medianinkomst på 364 155 kr är Danderyd kommun som ligger direkt norr om Stockholm stad. När SCB samlade in siffror senast om flest antal miljonärer toppade också Danderyd kommun listan med drygt 37,4 % miljonärer. Då siffrorna är gamla bör med allra största sannolikhet denna procentandel vara betydligt högre i dag. I Danderyd kommun kostar en normalstor villa i ett attraktivt läge ca 12 miljoner kronor.

Lämna ett svar