Så blommor i andras trädgårdar – en innovativ affärsmodell
I en ny artikelserie kommer uppfinnesrikedom och nya innovativa affärsmodeller att uppmärksammas. Först ut är Torontobaserade blomsterodlaren Sara Nixon som använder andras trädgårdar för att så sina blommor. Sara Nixon har en egen verksamhet där hon odlar blommor som hon sedan säljer på olika marknader runtom stan. När hon har försökt att utöka verksamheten stod hon inför ett stort problem – nämligen att det var svårt att få tag på landyta för att odla blommor.
I Toronto är bristen på yta kritisk vilket kan ses i stadens prisutveckling på fastigheter och bostäder de senaste åren. Enligt siffror från The Canadian Real Estaste Association (CREA) har priserna mer än fördubblats de senaste 9 åren. Detta kan jämföras med övrig prisutveckling som ungefär har stigit med ca 20 % under samma period. Priset på land och yta har därmed stuckit iväg rejält jämfört med den vanliga inflationen.
Sarah löste detta genom en mycket innovativ idé – nämligen att låta plantera blommor i andra människors trädgård där de i utbyte mot att upplåta plats får en som tar hand om trädgården ända tills det är dags att skörda blommorna. Att plantera blommor i andras trädgårdar har enligt Sarah varit en win-win och antal personer och företag som hört av sig för att få blommor sådda i deras trädgårdar har med tiden blivit allt fler. I början var många skeptiska till hur trädgården skulle se ut när blommorna väl skördades, men då olika blommor skördas vid olika tider ger aldrig ytorna något kalt intryck.
Stockholm har likt Toronto också haft en betydande prisökning av mark inne i staden. Priset för att skicka blommor i Sverige ligger på en snarlik nivå till Kanada vilket borde öppna en lucka för liknande verksamheter även här. Svenskar är också måna om att producera lokalt och ekologiskt vilket ytterligare styrker att en liknande affärsmodell här hade kunnat fungera. Enligt märkessigillet Från Sverige ligger Sverige i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen av växthus, där våra anläggningar i mycket större utsträckning använder sig av förnyelsebara källor och har konstruerats för recirkulerande system för hållbar användning av vatten och växtnäring. Trots detta är den svenska odlingen av blommor knappt en procent av den holländska och spanska. Detta öppnar för marknadsmöjligheter i framtiden.
Har du eller känner du någon som har en liknande affärsmodell? Hör gärna av dig!