Välkommen till Captus

Välkommen till Captus

Captus är en tankesmedja som utreder aktuella samhällsfrågor och arbetar med opinionsbildning. Captus startades under 2005 och var under de första åren främst verksamt i västra Sverige. Idag sker den opinionsbildande verksamheten över hela Sverige och även till viss del internationellt. Captus publicerar regelbundet utredningar av aktuella samhällsfrågor i form...
Resor har ett värde i sig

Resor har ett värde i sig

Det pågår en ständig kamp mellan ny teknik som ökar vår mobilitet och politiska ambitioner att begränsa mobiliteten. Men rörligheten river gränser och skapar möjligheter för såväl affärer som möten mellan människor och kulturer. Resor har ett egetvärde och det är inte alls givet att goda kommunikationer nödvändigtvis skadar miljön....
Den europeiska skattefridagen

Den europeiska skattefridagen

Idag inträffar skattefridagen i Polen. I högskatteländer som Sverige, Belgien och Frankrike dröjer det ytterligare drygt en månad innan skattefridagen inträffar. Men många känner inte till att skatterna är så höga, eftersom en stor del av skattebördan tas ut i form av dolda skatter. Det skriver Nima Sanandaji och Anders...

“Det förs i dag omfattande krav på att höja den högsta ersättningen i a-kassan. En sådan reform skulle bli dyr och urholka arbetslinjen.” Det budskapet framför Captus vd Nima Sanandaji i en artikel i KvällsPosten.

Problemet är enligt författaren att en mera generös a-kassa kan förväntas leda till minskad sysselsättning och ökat utanförskap. Dessutom berör reformen framförallt medelinkomsttagare som idag slår i a-kassans tak. Många i denna grupp har redan kompletterande inkomstförsäkringar. En höjning av taket skulle för dessa i princip vara statligt övertagande av existerande försäkringslösning.

Det är enligt Sanandaji mera konstruktivt att hjälpa de svagaste, genom att möjligtvis höja de lägsta ersättningarna i a-kassan samt åtgärda problemet med att utbetalningar kan dröja flera månader efter att arbetslöshet inträffar.

Artikeln går att läsa här.

 

Tidigare nyheterSverige behöver mer än en liberal arbetskraftsinvandring Nästa nyhetHöjt a-kassetak blir dyrt