Välkommen till Captus

Välkommen till Captus

Captus är en tankesmedja som utreder aktuella samhällsfrågor och arbetar med opinionsbildning. Captus startades under 2005 och var under de första åren främst verksamt i västra Sverige. Idag sker den opinionsbildande verksamheten över hela Sverige och även till viss del internationellt. Captus publicerar regelbundet utredningar av aktuella samhällsfrågor i form...
Resor har ett värde i sig

Resor har ett värde i sig

Det pågår en ständig kamp mellan ny teknik som ökar vår mobilitet och politiska ambitioner att begränsa mobiliteten. Men rörligheten river gränser och skapar möjligheter för såväl affärer som möten mellan människor och kulturer. Resor har ett egetvärde och det är inte alls givet att goda kommunikationer nödvändigtvis skadar miljön....
Den europeiska skattefridagen

Den europeiska skattefridagen

Idag inträffar skattefridagen i Polen. I högskatteländer som Sverige, Belgien och Frankrike dröjer det ytterligare drygt en månad innan skattefridagen inträffar. Men många känner inte till att skatterna är så höga, eftersom en stor del av skattebördan tas ut i form av dolda skatter. Det skriver Nima Sanandaji och Anders...

PM Nilsson har i ett par artiklar i Newsmill argumenterat att den svenska ungdomsarbetslösheten inte är särskilt hög, eftersom många av de unga arbetslösa studerar. Captus vd Nima Sanandaji svarar i en artikel att situationen är mer komplex. Sverige, och framförallt svenska ungdomar, utmärker sig i internationella jämförelser genom att ha hög dold arbetslöshet.

Sanandaji skriver: “[Det är] inte bara problematiskt att Sverige har en del öppet långtidsarbetslösa ungdomar, utan också ungdomar som pendlar mellan olika arbetsmarknadsåtgäder och öppen arbetslöshet, ungdomar som förtidspensioneras bort ur arbetsmarknaden trots arbetsförmåga samt ungdomar som tvingas studera eftersom de inte finner jobb”.

Artikeln går att läsa här.

Tidigare nyheter25 gånger vanligare att unga ger upp i Sverige jämfört med OECD Nästa nyhetSverige behöver mer än en liberal arbetskraftsinvandring