Välkommen till Captus

Välkommen till Captus

Captus är en tankesmedja som utreder aktuella samhällsfrågor och arbetar med opinionsbildning. Captus startades under 2005 och var under de första åren främst verksamt i västra Sverige. Idag sker den opinionsbildande verksamheten över hela Sverige och även till viss del internationellt. Captus publicerar regelbundet utredningar av aktuella samhällsfrågor i form...
Resor har ett värde i sig

Resor har ett värde i sig

Det pågår en ständig kamp mellan ny teknik som ökar vår mobilitet och politiska ambitioner att begränsa mobiliteten. Men rörligheten river gränser och skapar möjligheter för såväl affärer som möten mellan människor och kulturer. Resor har ett egetvärde och det är inte alls givet att goda kommunikationer nödvändigtvis skadar miljön....
Den europeiska skattefridagen

Den europeiska skattefridagen

Idag inträffar skattefridagen i Polen. I högskatteländer som Sverige, Belgien och Frankrike dröjer det ytterligare drygt en månad innan skattefridagen inträffar. Men många känner inte till att skatterna är så höga, eftersom en stor del av skattebördan tas ut i form av dolda skatter. Det skriver Nima Sanandaji och Anders...

Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt och ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich har i Svenska Dagbladet framfört att ojämlikheten i Sverige växter ”till följd av en medveten politik” samt att ”den växande ojämlikheten var en bidragande orsak till finanskrisen”.

Captus vd Nima Sanandaji förklarar i en replik att dessa perspektiv inte är förankrade i forskningen. I själva verket kan en förstärkt arbetslinje vara ett sätt att främja jämlikheten.

Artikeln finns publicerad här.

Tidigare nyheterVärd sitt Nobelpris Nästa nyhetDärför är inte blandekonomi bra för Sverige