Välkommen till Captus

Välkommen till Captus

Captus är en tankesmedja som utreder aktuella samhällsfrågor och arbetar med opinionsbildning. Captus startades under 2005 och var under de första åren främst verksamt i västra Sverige. Idag sker den opinionsbildande verksamheten över hela Sverige och även till viss del internationellt. Captus publicerar regelbundet utredningar av aktuella samhällsfrågor i form...
Resor har ett värde i sig

Resor har ett värde i sig

Det pågår en ständig kamp mellan ny teknik som ökar vår mobilitet och politiska ambitioner att begränsa mobiliteten. Men rörligheten river gränser och skapar möjligheter för såväl affärer som möten mellan människor och kulturer. Resor har ett egetvärde och det är inte alls givet att goda kommunikationer nödvändigtvis skadar miljön....
Den europeiska skattefridagen

Den europeiska skattefridagen

Idag inträffar skattefridagen i Polen. I högskatteländer som Sverige, Belgien och Frankrike dröjer det ytterligare drygt en månad innan skattefridagen inträffar. Men många känner inte till att skatterna är så höga, eftersom en stor del av skattebördan tas ut i form av dolda skatter. Det skriver Nima Sanandaji och Anders...

Brussels, 12 October 2011 – While nearly all national governments have implemented austerity measures to reduce debt and promote growth, the European Parliament is asking to increase its own budget. A study published today by New Direction – The Foundation for European Reform demonstrates that the parliament’s budget can be substantially decreased.

The study ‘Ending Excess – Cutting the European Parliament’s costs’ proposes concrete cuts that would reduce the EP budget by some € 400 million per year or approximately 24%. Funds saved should be returned to the exchequers of EU net contributor states.

Launching the study, the president of New Direction Geoffrey Van Orden MEP, MBE commented: “Proposed costs would save nearly half a billion Euros without damaging core functions of the institution.”

According to Van Orden the driving force in cost increases has been the massive inflation of the Parliament’s bureaucracy. Since the enlargement in 2004 the number of staff has grown from 3,946 to 6,245. There are only 4 more MEPs now then in 2004 (increase from 732 to 736). Over 1,000 Parliament officials also disproportionately earn more than the MEPs. By comparison, just 83 staff members of the British House of Commons were paid more than Members of the Parliament.

“If the European Parliament does not cut excess swiftly, it will lose all confidence of voters who have to cut basic needs,”said the vice-president of New Direction Derk Jan Eppink MEP.

The study is available here.

Read more here.

 

 

 

Tidigare nyheterBilresor ska inte styras politiskt Nästa nyhetBesparingsmöjligheter uppmärksammade i medierna