Välkommen till Captus

Välkommen till Captus

Captus är en tankesmedja som utreder aktuella samhällsfrågor och arbetar med opinionsbildning. Captus startades under 2005 och var under de första åren främst verksamt i västra Sverige. Idag sker den opinionsbildande verksamheten över hela Sverige och även till viss del internationellt. Captus publicerar regelbundet utredningar av aktuella samhällsfrågor i form...
Resor har ett värde i sig

Resor har ett värde i sig

Det pågår en ständig kamp mellan ny teknik som ökar vår mobilitet och politiska ambitioner att begränsa mobiliteten. Men rörligheten river gränser och skapar möjligheter för såväl affärer som möten mellan människor och kulturer. Resor har ett egetvärde och det är inte alls givet att goda kommunikationer nödvändigtvis skadar miljön....
Den europeiska skattefridagen

Den europeiska skattefridagen

Idag inträffar skattefridagen i Polen. I högskatteländer som Sverige, Belgien och Frankrike dröjer det ytterligare drygt en månad innan skattefridagen inträffar. Men många känner inte till att skatterna är så höga, eftersom en stor del av skattebördan tas ut i form av dolda skatter. Det skriver Nima Sanandaji och Anders...

I dag är det många gånger rent olönsamt att gå från socialbidrag till arbete. Samtidigt leder en övergång från bidrag till arbete bland föräldrarna inte bara till ekonomiska utan också sociala förbättringar för barnen.

Men det är möjligt att skapa ett system där det konsekvent lönar sig för de som lever på bidrag att övergå till arbete – genom att inspireras av den reform som David Cameron håller på att genomföra i Storbritannien. Det skriver Captus vd Nima Sanandaji, tillsammans med Eva Cooper på Timbro, i Svenska Dagbladet.

Artikeln kan läsas här.

Tidigare nyheterVi kan lagstifta bort fattigdomen — låt Storbritannien visa vägen Nästa nyhetFattigdom: Allt handlar om jobben