Välkommen till Captus

Välkommen till Captus

Captus är en tankesmedja som utreder aktuella samhällsfrågor och arbetar med opinionsbildning. Captus startades under 2005 och var under de första åren främst verksamt i västra Sverige. Idag sker den opinionsbildande verksamheten över hela Sverige och även till viss del internationellt. Captus publicerar regelbundet utredningar av aktuella samhällsfrågor i form...
Resor har ett värde i sig

Resor har ett värde i sig

Det pågår en ständig kamp mellan ny teknik som ökar vår mobilitet och politiska ambitioner att begränsa mobiliteten. Men rörligheten river gränser och skapar möjligheter för såväl affärer som möten mellan människor och kulturer. Resor har ett egetvärde och det är inte alls givet att goda kommunikationer nödvändigtvis skadar miljön....
Den europeiska skattefridagen

Den europeiska skattefridagen

Idag inträffar skattefridagen i Polen. I högskatteländer som Sverige, Belgien och Frankrike dröjer det ytterligare drygt en månad innan skattefridagen inträffar. Men många känner inte till att skatterna är så höga, eftersom en stor del av skattebördan tas ut i form av dolda skatter. Det skriver Nima Sanandaji och Anders...

Onsdagen den 5 mars arrangerade Skattebetalarnas Förening och tankesmedjan Captus ett seminarium i riksdagshuset om nationalekonomiska argument för och emot värnskatten.

Tino Sanandaji, chefekonom vid tankesmedjan Captus, presenterade ny forskning kring värnskatten. Sanandaji anser att skattesänkningar för höginkomsttagare har försvunnit ur den dagspolitiska debatten. Men empiriska studier från skattereformen under tidigt nittiotal visar att svenskarna var mer responsiva på skattesänkningar än vad vi tidigare trott.

Läs Svenska Dagbladets ledare om seminariet här.

Läs Borås Tidnings ledare om seminariet här.

Rapporten som presenterades finns att hämta här.

Tino Sanandajis Power Point presentation finns att hämta här.

Tidigare nyheterVärnskatten skadlig för ekonomin Nästa nyhetSeminarium om värnskatten idag